Bir önceki bloğumuzda ihracatın ne olduğundan, çeşitlerinden bahsettik ve ihracat danışmanlığı hizmetinin firmaların ihracat sürecini kolaylaştırdığına değindik.
Küçük, orta ve büyük işletmelerin tümü uluslararası alanda genişleme konusunda inanılmaz bir fırsata sahiptir, ancak şirketinizin ihracata hazır olmasını sağlamak için atılması gereken birkaç adım vardır.
- İhracat danışmanlığı firmanızla nereye ihracat yapacağınıza karar verin
Araştırma çok önemlidir. Sektörünüz ve ürününüz için doğru GTIP koduyla profesyonel bir şekilde yapılmış pazar araştırmasıyla hedef pazarlarınızı belirleyin. Fakat Pazar araştırması her ihracat yapacağım ben diyen insanın yapabileceği bir araştırma değildir ve bunun için ihracat danışmanlığı hizmetinden yararlanabilirsiniz. Size benzer ürünlerin tüketim / ithalat rakamlarını ve potansiyel yeni bir pazarın ekonomik büyüme oranını bulun. Demografik bilgileri, kültürel ve dini uygulamaları ve potansiyel rekabetinizi araştırın.
- Bir planınız olsun
İhracat planınız bir ihracat departmanı içermelidir.
Çalışanlarınız- İhracat Danışmanlığı
Ekibinizden biri bu programı yürütebilir mi yoksa işe personel mi almanız gerekiyor? Açıkcası hem ihracat ile ilgilenecek bir personel hem ihracata hazırlık sürecindeki website, sosyal medya, katalog, çeviri gibi eksiklikler için ayrı ayrı personel almak yerine hali hazırda donanımlı bir ihracat danışmanlığı veren bir firmayla çalışmak süreci hızlandırır ve kolaylaştırır.
Kapasiteniz
Yeni bir pazarın taleplerini karşılayacak yeterli kapasiteye sahip misiniz? Yükseltmeniz gerekiyor mu? Yükseltmeniz gerekmesi durumunda yeni makine ve personel istihdamı gerekecektir. Böyle bir durumda devlet desteklerinden yararlanmanız yararlı olacak. Bunun için yazılması gereken projeler olacak ve bu konuda ihracat danışmanı hizmeti almak sizi karlı bir konuma getirecektir.
Ambalajınız
Tasarımınız pazarınıza hitap edecek mi? Nesneleri farklı şekilde etiketlemek için yasal bir zorunluluk var mı yoksa etiketlemenizi çevirmeniz mi gerekiyor? Bu gibi hususlara dikkat edilmelidir.
Bilginiz
Potansiyel yeni pazarınızı ziyaret edin. Ürünlerinizi ticaret fuarlarında sergileyin ve yeni bağlantılar kurun. Ürününüz için doğru fuar tespiti yaparak pazarınızı genişletmek için güzel bir adım yapabilirsiniz.
- Pazara giden bir rota seçin
Dört seçenekten birini yapabilirsiniz:
- Doğrudan satış
- Bir distribütör ile iş birliği
- Bir satış temsilcisi
- İhracat danışmanlığı hizmeti
Bu dört seçeneği değerlendirdiğimizde en profesyonel, karlı ve sürdürülebilir olacak olan ihracat danışmanlığı hizmeti almanız olacaktır. Aynı zamanda ihracat danışmanlığı hizmeti sayesinde hedef pazarlarınızda distribütör ağı kurmanız daha olası olacaktır.
Hangi seçeneği seçerseniz seçin, teslimat ve ödeme gibi şeyler için sorumluluğun net olmasını sağlamalısınız ve HER ZAMAN fikri mülkiyetinizi korumayı unutmayın.
- Pazarlamaya başlayın
Reklamlar, görünür olmanıza yardımcı olabilir ancak pahalı olabilir. Hedef kitlenin yatırım getirisine dikkat edin. Diğer bir seçenek de, hedef pazarınıza göre çevrilmiş içeriğe sahip bir web sitesi oluşturmaktır. Linkedin, Facebook ve Twitter gibi küresel sosyal medya siteleri de ürününüzü hızlı ve ücretsiz bir şekilde tanıtmanıza yardımcı olabilir. Bunların kurulumunun hiçbir maliyeti olmasa da, güncel kalmak için zamana yatırım yapmak gerekir. Ne kullanırsanız kullanın, tüm pazarlama materyallerinizin, ihracat satışlarından sorumlu kişi ile birlikte şirketiniz için güncel iletişim bilgilerine sahip olduğundan emin olun. Hangi pazarlar için nasıl marketing yapmanız gerektiği konusunda ihracat danışmanlık hizmeti önemlidir.
- Ödeme alın ve sigorta yaptırın
Siparişler gelmeye başladığında, ödeme yapmanız gerekir. İhracatta ödeme şekilleri ve teslim şekillerinde dikkat edilmesi gereken çok fazla husus vardır. Bu nedenle profesyonel hizmet veren ihracat danışmanları güvenilir bir seçenek olacaktır.
Incoterms
Sınırların ötesinde ticareti yapılan mallar için teslimat koşullarını belirleyen uluslararası kabul görmüş kurallar. Alıcı ve satıcı, yanlış anlaşılmaları veya anlaşmazlıkları önlemek için satış koşullarının ayrıntılarını kabul eder. Incoterms, malların taşınması, sigorta, vergiler veya harçlar, toplama noktaları, varış yerleri ve her aşamada malların sorumluluğunun sorumluluğunu belirler.
Belgeleri dışa aktar
Pazara girmek için doğru belgeleri alın.
Yazılı alıntılar
Yazılı bir fiyat teklifi, ebat ve paketleme formatları dahil olmak üzere ürününüzün ayrıntılarını ve ayrıca müşteriye fatura edebileceğiniz ihracat etiketlemesi ve ambalajı sağlamaya yönelik olası ek maliyetleri belirtmelidir. Fiyat ve teslimat koşullarını (incoterms), varışta tahmini sevkiyat tarihini ve ödeme hüküm ve koşullarını belirlemek, daha ilerideki herhangi bir anlaşmazlığı önlemek için hayati önem taşır. Faturaların geç ödenmesi veya ödenmemesi bir risktir ve sigorta da dikkate alınabilir. Ticari kredi talep eden her yeni müşteri, kredi kontrolüne ihtiyaç duyar. Geri alınamaz bir akreditif önerilebilir, bu da ödemeleri kredi koşullarına göre ve üzerinde anlaşılan bir oranda güvence altına alır. Nakliye sırasında eşyalarınızın sigortalı olduğunuzdan emin olun.
- Yasal hususlar
İhracat yapmak istediğiniz tüm ülkelerdeki yasal ve düzenleyici ortamı anlamak çok önemlidir. İhracat danışmanlığı hizmeti veren bir firma olarak evrak işlerinizi yerine getirmenize yardımcı olabilir ve gerektiğinde uluslararası avukatlarla iletişime geçmenizi sağlayabiliriz.
- Lojistik
Şimdi satışı yaptınız ve şartları kabul ettiniz, ürünleri oraya götürmelisiniz! Lojistik kısmında da sizlere yardımcı olabiliriz. Incoterms sigortanız, gümrük vergileri ve gümrük işlemlerinden, ihtiyaç duyduğunuz paketlemeye ve gereken nakliye aracına kadar sizin için ihracat danışmanınız ilgilenir.
- Başarılı ihracat!
Tebrikler. Artık başarılı uluslararası bir ihracatçı firma oldunuz. İş burada bitmiyor. Şimdi tekrar iş yapma şansınızı artırmanız ve sağlam bir marka ile güvenilir bir uluslararası ihracatçı olmanız gerekiyor.
İhracatın nasıl yapılacağına dair en önemli ipuçları:
Müşterilerinizle düzenli iletişim halinde olun ve teklifinizi iyileştirmek için geri bildirim alın.
Zamanında teslimat yapın ve ithalatçıyı bekletmeyin. Gecikmelerden kaçınılamıyorsa, müşterilerinizle erken ve sık iletişim kurduğunuzdan ve ilerledikçe onları güncel tuttuğunuzdan emin olun.
Şöhretinize yaslanmayın. Satışlarınızı artırabilmek için diğer potansiyel müşterilere göz kulak olun. Promosyon faaliyetinize devam edin ve ticaret fuarlarını ziyaret etmeye devam edin.